Miltä maailma näyttää keväällä 2020? Miten koronakevät on vaikuttanut rekrytointiin ja millaisia "peliliikkeitä" juuri nyt kannattaisi tehdä? 

Tänä keväänä termi ”luova tuho” on konkretisoitunut koko maailmalle käytännössä samalla hetkellä – ajan lyhyessä historiassa – kun miljardit ihmiset idästä länteen ovat joutuneet sopeutumaan annettuihin olosuhteisiin.

Ekaluokkalainen tyttömme on käyttänyt ilmaisua #2020 muutaman viikon, ja tästä keväästä tulee yksi heidän aikansa merkkipaaluista samalla tavalla kuin itselleni ovat  -95 ja Lordi, vaikka eivät torille pääsekään.

Tämä näkyy tietysti myös meillä. Aloittaessani ManpowerGroupilla valtaosa tehtävistä täytettiin hakemuksien kautta ja headhunterit olivat jotain ison maailman juttuja.

Nyt olemme  – lyhyen aikaa –  samanlaisessa tilanteessa, jossa työpaikkoihin tulee valtavasti hakemuksia. Muun muassa energiayhtiön markkinointipäällikön paikkaan tuli noin 100 hakemusta pelkästään pitkän viikonlopun aikana.

Mitä tämä tarkoittaa hakijan kannalta?

Mitä tämä tarkoittaa työnhakijan kannalta? Vaikka organisaatiot rekrytoivatkin nyt, niin tehtävien vaatimustaso ei laske ja tunnettua jääkiekkopersoonaa mukaillen, win the right games. Tiedän, että täältä kentän laidalta on helppo huudella, mutta suosittelen panostamista sellaisten paikkojen hakemiseen, joissa sinulla on sekä annettavaa että opittavaa oikeassa suhteessa.

Tämä hetki on myös nopeasti ohi kiitävä hujaus ja olemme ennen pitkää tilanteessa, jossa aggressiivinen odottelu tai F5-painikkeen hakkaaminen ei tuo yhtään uutta ehdokasta.

Ketkä sitten rekrytoivat tällä hetkellä? Viime viikkoina minun suorahakujen toimeksiantoni ovat tulleet muun muassa seuraavilta aloilta: institutionaaliset kiinteistön omistajat, elektroniikka-ala, infrastruktuurin rakentajat, sähkö- ja lääketeollisuus.

Aivan… kuten eräs Kevin Costnerin roolihahmo kertoi sijoittavansa veteen ja hautauspalveluihin, eli asioihin ja palveluihin, joita tarvitaan kaikissa olosuhteissa.

Työnhakustrategiaa miettimässä...

Entä miten tältä pohjalta kannattaa omaa työnhakustrategiaa pohtia? Tämäkin menee sarjaan kentänlaidalta huutelua, mutta kannattaa miettiä strategisesti ja pitkässä juoksussa, mitkä ovat sellaisia toimialoja ja työtehtäviä, joita ilman ei voi elää ja jotka kiinnostavat sinua.

Tämä ei ole kaikille mahdollista realiteettien kautta, mutta kannattaa harkita vaihtoehtoa ottaa askel tai kaksi taaksepäin ja hakeutua alalle ja/tai tehtävään, jossa on tulevaisuutta. Koska yhtä varmasti kuin #2020 menee ohitse, niin muutosvauhti kiihtyy ja seuraava pyytämätön faksi tulee.

Tärkein oppi?

Ja lopuksi vielä tärkein työelämän saama oppi. Kaikki mikä voidaan digitalisoida ja automatisoida, digitalisoidaan ja automatisoidaan, peruskoulusta pakollisiin paikallaoloa vaativiin viikkopalavereihin. Tätä asiaa voit miettiä yhden kysymyksen kautta: ”Tuotatko lisäarvoa vai (hautaus)palvelua?”

 

Lue lisää: 

Kolme tapaa auttaa työntekijöitä poikkeusolosuhteiden aikana ja jälkeen

Johtaminen poikkeusoloissa vaatii ekstraa

Tuoko korona henkilöstöjohtamiseen lisää inhimillisyyttä?

Webinaari: Henkilöstöjohtaminen ja -viestintä poikkeusoloissa – mitä korona on opettanut meille tähän asti? 


ManpowerGroupilta saat kaikkiin työsuhteen elinkaaren vaiheisiin liittyvät palvelut, henkilöstövuokrauksesta ja rekrytoinnista suorahakuun, osaamisen kehittämiseen, outplacement- ja uramuutospalveluihin tai koko rekrytointiprosessin ulkoistamiseen.

Ota meihin yhteyttä >


Tapani Aittoniemi | Senior Research Consultant

Tapani Aittoniemi | Senior Research Consultant

tapani.aittoniemi@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.