Teollisuudessa ja logistiikka-alalla on pulaa henkilöstöstä. Henkilöstövuokraus on mainio tapa saada osaavaa työvoimaa, joskus nopeassakin aikataulussa. Mutta henkilöstövuokrauksen tarjouksiin kannattaa paneutua huolella. Alan tarjoamat ovat erilaisia, eivätkä tarjousten sisällöt ole aina vertailukelpoisia, vaikka hinnoitteluperiaate on sama. Katso siis muutakin kuin hintaa, ja saatat yllättyä – omenoita ei kannata verrata päärynöihin!

Yksinkertaista ja helppoa: henkilöstövuokraustarjoukset rinnakkain, katse loppuriville ja hyväksyttäväksi halvin tarjous. Kannattaako toimia näin? Vastaus on ehdottomasti ei. Syy vastaukseen on se, että hinnoittelut eivät aina sisällä samoja asioita, vaikka näin usein oletetaan. Nopeasti katsottuna henkilöstövuokraustarjoukset ovat samanlaisia, sillä niissä hinnoittelumuoto on tavallisesti sama eli laskutuskerroin.  Todellisuudessa esimerkiksi kertoimet 1,72 ja 1,74 – joista luulisi, että toinen on selvästi edullisempi – saattavat sisältää hyvinkin erilaisia asioita.

Ihan ensimmäiseksi – tarkista hakuprosessi ja paketin kattavuus

Tarjouksessa kannattaa kiinnittää huomiota sen sisältöön.

Kun vertailet tarjouksia, tsekkaa ainakin nämä kaksi kohtaa:

  1. millä tavalla rekrytointiyritys hakee asiakkaalle uusia työntekijöitä eli kuinka paljon ja millaista työtä hakuprosessissa ollaan valmiita tekemään
  2. kuinka kattavan paketin palvelua vuokrahenkilö saa työnantajalta tarjouksessa olevalla kertoimella

Neuvo nro 1 – miten hakuprosessi hoidetaan

Oleellisen tärkeää vuokratyösopimuksessa on se, kuinka paljon rekrytointiyritys panostaa asiakkaan tarpeeseen parhaiten soveltuvan työntekijän löytymiseen. Tästä aiheesta puhutaan usein suorarekrytoinnin yhteydessä, mutta harvemmin vuokratyöntekijää haettaessa. Yritys vain haluaa mahdollisimman pian mahdollisimman hyvän. On hyvä ymmärtää, että mahdollisimman hyvää vuokratyöntekijää etsittäessä prosessi on pääsääntöisesti sama kuin suorarekrytoinnissa. Kun hyvää työntekijää etsitään, pitää tehdä yhtä paljon työtä, olipa kyse minkälaisesta hakuprosessista hyvänsä.

Hakuprosessi on työllistävä ja laadukkaasti tehtynä se vie paljon aikaa. Erilaisissa tarjouksissa on tarjolla myös erilaisia hakumenetelmiä. Usein siinä kalliimmassa tarjouksessa panostetaan myös enemmän hakuprosessiin. On hyvä muistaa, että nykypäivänä osaajapula kohdistuu useille eri aloille, ei pelkästään johtaja- ja asiantuntijatasolle. Jos hakuprosessin laadussa säästää, se tavallisesti vaikuttaa suoraan kandidaattien laatuun. Myös tässä pätee nyrkkisääntö ”hyvää ei saa halvalla”.

Neuvo nro 2 – mikä on työterveyspaketin ja etujen kattavuus

Usko tai älä, mutta työterveys on tänä päivänä merkittävä kilpailutekijä työmarkkinoilla. Näin varsinkin teollisuudessa ja logistiikka-alalla, missä esimerkiksi tapaturmariskit ovat erilaisia kuin toimistoympäristössä. Kun työnantajalla on tarjota hyvät työterveysedut, työpaikan arvo nousee myös työnhakijoiden silmissä.

Miten tämä liittyy vuokratyötarjoukseen? Kyllä se vaan liittyy. Laskutuskertoimeen nimittäin vaikuttavat myös rekrytointiyrityksen sivukulut. Suuri osa sivukuluista on kiinteitä, eikä niihin voi vaikuttaa, mutta työterveyskulut, samoin kuin muut edut (esim. virike-, puhelinetu), ovat joustavia kuluja, jotka saattavat aiheuttaa isoja eroja myös sivukuluihin. Jos työterveyspaketti on niukka, ovat kustannuksetkin tietysti pienemmät. Tässäkin kannattaa tarjouksia vertaillessa olla tarkkana, sillä työterveys on oikeasti kilpailuetu rekrytoinnissa.

 

Neuvo nro 3 – mikä on sairauspoissaolojen taso

Laskutuskertoimessa on mukana myös oletus sairausajanpalkasta. Koska yritysten tasot sairauspoissaolojen määrissä vaihtelevat, on tämä kohta, joka kannattaa tarjouksesta myös aina tarkistaa. Tavallisesti vuokrayritys olettaa, että sairauspoissaolot ovat tietyllä tasolla.  Jos oman yrityksesi sairauspoissaolojen määrä poikkeaa paljon keskiarvosta, tarkasta ehdottomasti, miten sairausajan palkat on tarjouksessa laskettu.

 

Neuvo nro 4 – tarkista aina työaika ja -muoto

Työaika ja työmuoto vaikuttavat hinnoitteluun ratkaisevasti. Tarkista tarjouksesta aina, onko työntekijän kulut laskettu kuukausipalkkalaisen kuukausiveloituksella vai tuntipalkkalaisen tuntiveloituksella. Tsekkaa myös, kuinka pitkä työsuhteen kesto on, minkälainen on työehtosopimus ja onko työhön määritelty vuorotyö vai ei. Näistä syntyy valtavia kustannuseroja tarjoukseen. Kertoimet muuttuvat merkittävästi siinä vaiheessa, jos kyseessä on tuntipalkkaukseen perustuva työsuhde, kun sitä verrataan kuukausipalkkalaisen työsuhteen kustannuksiin.

On hyvä myös ymmärtää, että mitä tarkemmin tarjouspyynnössä avataan työsuhteen muoto, sitä paremmin ja tarkemmin kertoimet pystytään laskemaan. Mitä tarkempaa tietoa suunnitellusta työsuhteesta antaa, sen paremmin tarjous räätälöidään ja kulut asettuvat oikealle tasolle.

 

 

Lataa vuokratyötarjouksien muistilista

 

Lue lisää vuokratyöstä teollisuuden ja logistiikan osaajapulan ratkaisijana

Mitä kandidaatit haluavat

Ne Hyvät Tyypit – kulttuuriyhteensopivuus teollisuuden ja logistiikan tehtävissä

 


Markku Techam | Liiketoimintajohtaja, Manpower

Markku Techam | Liiketoimintajohtaja, Manpower

markku.techam@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.